1. Під час високого ризику захворювання на ГРВЗ не відвідуйте місця, де можливе велике скупчення людей.
2. За можливості зведіть до мінімуму поїздки у громадському транспорті (автобуси, тролейбуси, метро тощо).
3. Остерігайтеся близького контакту з людьми, які мають симптоми грипу або інших ГРВЗ.
4. Часто мийте руки з милом. Якщо немає такої можливості, використовуйте спеціальні алкогольвмісні засоби для оброблення та знезараження рук
5. Не торкайтесь слизових оболонок очей, носа, рота немитими руками.
6. При чханні та кашлі прикривайте рот одноразовою хустинкою.
7. Забезпечте дитину такими хустинками,
8. Часто провітрюйте приміщення вдома та на роботі.
9. Уникайте поцілунків, обійм, рукостискань тощо.
10. Не допускайте переохолодження або перегрівання організму.
11. Змащуйте слизові оболонки носа оксоліновою маззю.
12. Проводьте щоденне вологе прибирання кімнат.
13. Організовуйте собі та дитині повноцінне, вітамінізоване харчування з достатньою кількістю природних джерел вітаміну С (свіжі овочі та фрукти) та фітонцидів (часник, цибуля, імбир тощо).
14. При погіршенні самопочуття залишайтеся вдома, не займайтеся самолікуванням - викличте лікаря для обстеження та призначення ефективного лікування.
15. При появі ускладнень захворювання на грип у вас чи вашої дитини не зволікайте. Організуйте госпіталізацію з метою отримання кваліфікованої допомоги медиків.
На що слід звернути увагу при формуванні раціону дітей, які часто хворіють?
По-перше, на якість продуктів. Саме використання якісних продуктів харчування, багатих на мікроелементи та вітаміни, забезпечить організм дитини від частих випадків захворювання.
По-друге, на спосіб зберігання продуктів і їх відповідність термінам зберігання.
В останні роки зросла кількість дітей, хворих на латентний (прихований) залізо-дефіцит, одним із проявів якого може бути саме підвищена хворобливість дитини. Тому необхідно слідкувати за тим, щоб до раціону дітей, які часто хворіють, входили продукти з високим вмістом заліза.
При годуванні дітей, які часто хворіють, слід також звернути увагу на спосіб кулінарного оброблення продуктів. Страви мають бути максимально простими, смаження слід уникати.
Окрім якості продуктів, слід звертати увагу і на достатню енергетичну цінність. Добовий калораж має відповідати віковим потребам дитини і формуватися за рахунок продуктів, що максимально легко засвоюються: молочні і кисломолочні продукти, різні види круп (насамперед вівсяна, гречана, пшоняна), нежирні сорти риби і птиці, яйця, овочі та фрукти.
Зверніть увагу!
Не можна годувати дитину силоміць, особливо хвору. Під час інфекційного захворювання печінка дитини бере активну участь у синтезі антитіл, і не слід «відволікати» її від цієї важливої справи. Якщо прийшовши з дошкільного закладу, хвора дитина відмовляється від вечері, не слід примушувати її. У першу добу захворювання ГРВЗ можна пропонувати дитині лише тепле пиття - воду або чай. Печиво, цукерки та інші легкозасвоювані вуглеводи у цей період вживати не бажано.